2021-04-22 11:18:58• hírek • Szatmár.ro

Háromszáz kilogrammnyi amurt telepített az önkormányzat a kálmándi halastóba

Szerda délután megérkezett az első halszállítmány a kitakarított és felújított kálmándi halastóba. Sütő Imre polgármester tájékoztatása szerint 300 kilogramm amurt hoztak az elmúlt hónapok során rendbe tett tóba, sőt jövő hónapban további 1100 kilogramm hallal bővül még az állomány.

Mint arról a Szatmár.ro-n is olvashattak több ízben, komoly befektetéseket eszközölt az elmúlt hónapok során a kálmándi önkormányzat annak érdekében, hogy a község szívében található halastó újra alkalmas legyen a pecázásra, sőt, valódi ékköve legyen a településnek.

A főút mentén húzódó tavat az évek során benőtte nád, a vize egészen elapadt, szinte egészen ki is száradt, sok helyen fűzfák nőttek a helyén. Az iszapos terület kifejezetten rossz szagot is árasztott magából, amiért a környéklakók közül sokan zúgolódtak is. Igaz, néhány éve volt a polgármesteri hivatalnak egy kísérlete a tó helyreállítására, halat is hoztak bele, de nem jártak sikerrel: a tó kiszáradt, a halakat ki kellett szedni belőle.

Az elmúlt évek során azonban sikerült némi pénzt megtakarítania az önkormányzatnak a tó felújítására, egészen pontosan 400 ezer lejt, így tavaly nyáron meg is bíztak egy céget annak kitakarításával, sőt, ezúttal két, a tó vizét tápláló kutat is fúrtak, bízva abban, hogy ez a kísérlet nem fullad kudarcba.

Sütő Imre polgármester szerkesztőségünknek elmondta: két 90 méter mély kút táplálja a tavat, melyeket a terület két végében fúrtak, ezek vízhozama kiváló, vizüknek minősége pedig megfelelő egy halastó számára. Várhatóan nem lesz most már gond, így hosszú távon is fenntartható lesz a tavi ökoszisztéma.

A helyreállított halastóba tegnap délután megérkezett az első nagyobb halszállítmány is: 300 kilogramm amurt telepítettek, 1,5–5 kilogramm közötti példányokból.



A polgármester elmonda azt is, hogy a májusi hónap első felében tovább 600 kg pontyot és 500 kg kárászt is hoznak még bele.

A tervek szerint a tó a polgármesteri hivatal adminisztrációja alatt fog maradni. A közeljövőben kerítést emelnek köré, valamint 7 térfigyelő kamerát helyeznek el a visszaélések megfékezése érdekében.

Ami a horgászatot illeti, Sütő Imre szerint valamikor július-augusztus környékén az is beindulhat, viszont úgy tervezik, egyelőre csak sporthorgászatról lehet szó, azaz a halakat tilos lesz elvinni. „Egyelőre szeretnénk, ha beállna az ökoszisztéma: a halak szokják meg a vizet, ismerjék meg a tavat, így nyárig horgászással nem is szeretnénk bolygatni őket” – fogalmazott.

Az elöljáró végül elmondta azt is, hogy továbbra is a tervek között szerepel a tó közepén lévő félsziget megvásárlása annak tulajdonosától. Erre egy fából készült gombaházat építene az önkormányzat, köré pedig asztalokat és padokat helyeznek majd el, valamint a piknikezési lehetőség biztosítása érdekében sütögető helyeket is kialakítanának. Mivel a játszótér is közel van, nagyszerű család-barát környezet lesz ez a helyiek számára.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: